Ψυχολογία παχύσαρκου παιδιού

Ο ρόλος της σωστής ενυδάτωσης στα παιδιά
09/02/2016
Τι είναι η παιδική παχυσαρκία;
11/02/2016

Ένας βασικός παράγοντας που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσει τις συνθήκες και την κατανάλωση τροφής είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Όπως στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά, η κατάποση της τροφής συχνά σχετίζεται με ψυχολογική ανάγκη για “γέμισμα” ή αναπλήρωση. Επομένως για τη σωστή αντιμετώπιση πρέπει να αναλυθεί για το από που κατά βάση ξεκινάει το πρόβλημα.

Ένα παχύσαρκο παιδί εισπράττει ιδιαίτερα σκληρή μεταχείριση από τα συνομήλικα παιδιά στις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, πράγμα που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον ψυχισμό του. Το παιχνίδι και τα ομαδικά αθλήματα, τα οποία αποτελούν καθημερινότητα του παιδιού γίνονται πολλές φορές πηγές άγχους, καθώς δεν μπορεί να αποδίδει το ίδιο σε σχέση με τους συμμαθητές του. Αυτό έχει σαν συνέπεια αφ’ενός να το αποτρέψει από οποιαδήποτε είδους φυσικής δραστηριότητα, αφ’ετέρου να το κάνει λιγότερο αποδεκτό στις παρέες και στα παιχνίδια. Τα παιδιά που έχουν παραπάνω βάρος δέχονται 3 φορές παραπάνω πειράγματα, έτσι στο παιδί δημιουργείται χαμηλή αυτοεκτίμηση, στιγματίζεται και νιώθει κατώτερο των συμμαθητών του. Η αίσθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Για το λόγο αυτό τα παχύσαρκα παιδιά είναι κατά βάση ντροπαλά και κλειστά στον εαυτό τους ή χαρακτηρίζονται από νευρικότητα και επιθετικότητα. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση όταν συνοδεύεται από πολλές ενοχές και συναισθήματα αδιεξόδου συμβάλλουν στον φαύλο κύκλο της βουλιμίας και της υπερφαγίας.

Όταν η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται, και δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα, κατά το στάδιο της εφηβικής ηλικίας, ξεκινούν και εμφανίζονται οι διαταραχές πρόσληψης τροφής όπως νευρική ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγία. Οι διαταραχές αυτές εμφανίζονται σε αυτήν την ηλικία, για το λόγο ότι αλλάζει το σώμα τους, αλλά και επειδή οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι σε σχέση με τα παιδιά. Μάλιστα οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύ συχνότερες στα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια.

Η σωστή προσέγγιση και η έγκαιρη αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων λοιπόν  αρχικά πρέπει να αναγνωριστεί,  και στη συνέχεια αντιμετωπιστεί από ειδικό ψυχολόγο σε συνεργασία με διατροφολόγο, όσο πιο έγκαιρα γίνει αντιληπτό από τους γονείς.