Πότε πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για τη διατροφή των παιδιών τους;

Τροφές με κρυμμένα λιπαρά
29/03/2016
Παιδική διατροφή ναι νηστεία
05/04/2016

Τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται καθημερινά και όλο περισσότεροι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με την νέα κατάσταση. Πολλές φορές όμως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που υπάρχει ή όταν το αναγνωρίσουν είναι ήδη αργά. Τα παιδιά από μόνα τους δε έχουν την ωριμότητα να διαχειριστούν τόσους πειρασμούς. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επέμβει η οικογένεια. Επιλέξτε λοιπόν να δώσετε βοήθεια στο παιδί σας εάν:

  1. Ενώ έχει καταναλώσει το γεύμα του ζητάει κι άλλο φαγητό.

Εάν έχει καταναλώσει μία μερίδα εστιατορίου πρέπει να χορτάσει με το παραπάνω. Εάν ζητάει να φάει περισσότερο διότι είναι πολλές ώρες νηστικό, (παρότι δε να έπρεπε να μένει), είναι λογικό, εάν όμως αυτό συμβαίνει συχνά σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να ελέγξει την όρεξη του ή επειδή δεν ξέρει πότε πρέπει να σταματήσει.

 

  1. Τρώει περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα πρόχειρο φαγητό (junk).

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού περισσότερες φορές την εβδομάδα σημαίνει ότι αντικαθιστώνται ορισμένα γεύματα, των οποίων τα θρεπτικά συστατικά δεν αναπληρώνονται από το πρόχειρο φαγητό. Επομένως είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν διατροφικές ελλείψεις. Πέρα από αυτό από το πρόχειρο φαγητό λαμβάνονται και εξτρα θερμίδες λίπους.

 

  1. Έχει την τάση να πάρει κιλά, ή είναι στα ανώτερα φυσιολογικά του βάρους για την ηλικία του.

Εάν το παιδί ήταν πάντα οριακό στα κιλά καλό θα ήταν να μεριμνήσετε για να μειωθούν λίγο έτσι να βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο. Μη φτάσετε στο σημείο να ζητήσετε βοήθεια όταν το παιδί είναι ήδη υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

 

  1. Σας ζητάει συχνά γλυκά

Γενικά η ζάχαρη είναι εθιστική και για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται όσο γίνεται. Εάν σας ζητάει γλυκά σημαίνει ότι τα επιπεδα του σακχάρου στο αίμα δεν μένουν σταθερά και αυτό σχετίζεται άμεσα με την πρόσληψη βάρους.

 

  1. Δεν καταναλώνει συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων

Τα παιδιά συνήθως αρνούνται να δοκιμάσουν καινούρια τρόφιμα. Συνήθως αποφεύγουν τα όσπρια ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα φρούτα και τα λαχανικά. Αποκλείοντας όμως αυτές τις σημαντικες ομάδες τροφίμων είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν διατροφικές ελλείψεις.

 

  1. Υπάρχουν οικογενειακοί παράγοντες οι οποίοι επηρρεάζουν την ψυχολογία του παιδιού

Μετά από ένα χωρισμό ή απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου τα παιδιά μπορεί να σχετίσουν την κατάποση της τροφής με ψυχολογική ανάγκη για “γέμισμα” ή αναπλήρωση. Αυτή η ανάγκη δημιουργεί βουλιμικές τάσεις και παχυσαρκία.

 

 

  1. Υπάρχει ιστορικό παχυσαρκίας στην οικογένεια.

Όταν ένας από τους δύο γονείς ή και δύο είναι παχύσαρκοι, είναι πολύ πιθανόν να γίνει και το παιδί. Αυτό προκύπτει από την υιοθέτηση των διατροφικών συνηθειών που έχουν οι γονείς.

 

  1. Η διατροφή του δεν εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από εσάς

Στο σπίτι ελέγχεται την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνει το παιδί, όμως η διατροφή του ξεφεύγει στο σχολείο ή όταν τρώει με τους παππούδες κτλ

 

  1. Αρνείται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα.

Εάν παρατηρήσετε μεγάλη άρνηση είναι πολύ πιθανόν να μη θέλει διότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει λόγο βάρους, και πιθανόν να έχει δεχτεί και πειράγματα από τους συμμαθητές του. Σε κάθε περίπτωση εσείς παροτρύνετε το προσπαθώντας στην αρχή να αυξήσετε σταδιακά τη δραστηριότητα (πχ. Με το περπάτημα μέχρι το σχολείο, βόλτα τα Σαββατοκύριακα κτλ)