Πως θα μιλησω στο παιδί μου όταν πρέπει να χάσει βάρος

Διατροφή για αυξημένη απόδοση στο σχολείο
16/03/2016
Είναι τα Light προϊόντα κατάλληλα για τα παιδιά;
21/03/2016

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά, διακατέχονται από μία πολύ ευαίσθητη ψυχοσύνθεση. Ο τρόπος που να αντιμετωπίσετε και θα προσεγγίσετε το παιδί σας για να χάσει βάρος θα πρέπει να είναι πολύ διακριτικός και χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Το πώς θα χειριστούμε το ζήτημα αυτό, είναι κάτι που μπορεί να αποφέρει μακροχρόνιες και σοβαρές επιπτώσεις στον ψυχισμό του παιδιού, αλλά και να το κάνει να λειτουργήσει εντελώς αντιδραστικά.

Από την πλευρά των γονέων αρχικά πρέπει να έχουν και οι ίδιοι διατροφική συνείδηση για να μυήσουν το παιδί τους στον ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Πρέπει επίσης οι γονείς να είναι πρόθυμοι για αλλαγές στον τρόπο ζωής ώστε το παιδί να μεγαλώνει σε ένα υποστηρικτικό και υγιές περιβάλλον.

Εάν το παιδί είναι μικρό 1-5 ετών τότε δε χρειάζεται να του αναφέρετε κάτι για το πρόβλημα που πιθανόν υπάρχει. Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε πιο σωστά και να κινήστε περισσότερο. Επίσης αποφεύγετε να υπάρχουν περιττά πράγματα μέσα στο σπίτι. Προετοιμάστε υγιεινά σνακ σαν κολατσιό και καταναλώνετε μαζί του φρούτα και λαχανικά.     Σερβίρετε πάντα σαλάτα με τα γεύματα. Εάν ξεφεύγει το παιδί από το σωστό τρόπο διατροφής μην φωνάζετε,   μην απειλείτε,  μην τιμωρείτε  τα παιδιά σας. Είναι λογικό μία στο τόσο να γίνονται ατασθαλίες σχετικά με την διατροφή τους και την φυσική τους δραστηριότητα. Αν ενταχθεί η διατροφή του παιδιού στο πεδίο αντιπαράθεσης γονέων και παιδιών, τότε το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Οι ντροπές, οι ενοχές και ο θυμός οδηγούν τα παιδιά  σε χειρότερο αποτέλεσμα.

Εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο σε ηλικία πρέπει να προηγηθεί μία συζήτηση με το παιδί ώστε να αντιληφθούμε βλέπει το ίδιο τον εαυτό του και πώς οι γύρω του. Οι γονείς οφείλουν να τονώσουν την αυτοπεποίθηση του και όχι να το κρίνουν. Αν το παιδί είναι υπέρβαρο και έχει αρνητική εικόνα για τον εαυτό του, πρέπει να καταλάβει ότι το αγαπάμε και θα το στηρίξουμε και βέβαια θέλουμε να το βοηθήσουμε. Είναι πολύ πιθανόν να έχει δεχτεί ήδη πειράγματα από τους  συνομηλίκους τους με αποτέλεσμα να μειώνεται η αυτοεκτίμησή του οπότε εσείς σε κάθε ευκαιρία πρέπει να βρίσκετε τρόπους για να τονώσετε την χαμηλή αυτοεκτίμηση του. Εάν το παιδί είναι αρνητικό και δεν δέχεται τη βοήθεια σας είναι καλό να κάνετε εσείς μία επίσκεψη σε κάποιον ειδικό έτσι ώστε να σας καθοδηγήσει με τις κατάλληλες προτροπές. Παράλληλα προσπαθήστε να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής του εντάσοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, μαγειρευοντας από όλες τις ομάδες τροφίμων ενώ οτιδήποτε τρόφιμο τυποποιημένο προσπαθήστε να το αντικαταστήσετε με σπιτικό. Επίσης μην εφαρμόζετε ακραίες και στερητικές δίαιτες στο παιδί. Οι αλλαγές που θα γίνουν στην διατροφή του πρέπει να γίνονται πάντα κατευθυνόμενες από διαιτολόγο. Οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να του προκαλέσουν προβλήματα όπως αναιμία ή ζαλάδες αλλά και προβλήματα ανάπτυξης.

 

Τέλος το άγχος σας δεν αποτελεί καλό σύμβουλο για εσάς αλλά μεταφέρετε και στο παιδί. Ξεκινήστε με μικρά βήματα και αλλαγή του τρόπου ζωής όλης της οικογένειας. Και μην ξεχνάτε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η υγεία του παιδιού, δεν είναι τόσο το λίγο παραπάνω βάρος. Πρέπει να επιβραβεύουμε  το παιδί όχι τόσο γιατί έχασε  κιλά αλλά και γιατί έχει πραγματοποιήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής του, για τη νέα σωστή διατροφική συμπεριφορά του και για την αποδοχή της συστηματικής άθλησης στη νέα του πραγματικότητα