Αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών

Εξατομικευμένα Προγράμματα
29/02/2016
Διατροφή για αυξημένη απόδοση στο σχολείο
16/03/2016

Οι διατροφικές διαταραχές είναι συμπεριφορές που αφορούν την υπερβολική ή ανεπαρκή πρόσληψη τροφής, και μπορούν να αποβούν καταστρεπτικές τόσο για την ψυχική όσο και για την σωματική υγεία του ασθενούς. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση βοηθά σωματικά στην ανάκαμψη του ασθενούς.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών αποτελεί η συνεργασία ειδικού ψυχολόγου με διατροφολόγο. Ο ψυχολόγος εντοπίζει τα ζητήματα τα οποία οδηγούν το άτομο σε αυτή την συμπεριφορά, ενώ ο διαιτολόγος μπορεί να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές ανάγκες και στις επιπλοκές της δυσπεψίας που έχουν δημιουργηθεί. Η θεραπεία κατευθύνεται από τα συμπτώματα, το είδος της διαταραχής και το ιατρικό ιστορικό. Ο διαιτολόγος παίζει σημαντικό ρόλο στο να κατευθύνει τον ασθενή αναγνωρίζοντας τις θρεπτικές του ανάγκες, στην υιοθέτηση ορθολογικών συμπεριφορών σχετικά με το φαγητό, να βελτιώσει την ποσότητα διατροφής του ατόμου, αλλά και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του βάρους.

Συμπερασματικά, η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες. Παρότι οι πάσχοντες δυσκολεύονται να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις οι διατροφικές διαταραχές είναι αντιμετωπίσιμες.