Διατροφή για αυξημένη απόδοση στο σχολείο

Αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών
29/02/2016
Πως θα μιλησω στο παιδί μου όταν πρέπει να χάσει βάρος
19/03/2016

Η διατροφή σχετίζεται άμεσα και με την απόδοση ενός παιδιού, καθώς μέσω της διατροφής τα παιδιά λαμβάνουν το καύσιμο για να λειτουργεί καλά ο εγκέφαλος. Επίσης πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την λήψη πρωινού με την αύξηση της απόδοσης, αλλά και με την βελτίωση της μνήμης μαθητών στο σχολείο, ενώ η λήψη υδατανθράκων είναι απαραίτητη.

Σε όλη την διάρκεια των εξετάσεων ιδιαίτερα σημαντική είναι μια ισορροπημένη διατροφή με κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα οι τροφές που φαίνεται να βοηθούν στη συγκέντρωση και τη μνήμη είναι οι εξής:

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν βιταμίνες και πρωτεΐνες του συμπλέγματος Β που βοηθάνε στην καλύτερη συγκέντρωση

Σολωμός

Ο σολωμός είναι πηγή Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και σχετίζονται με την καλή διάθεση και ευεξία.

Σοκολάτα

Αν και έχει αρκετές θερμίδες λειτουργεί ευεργετικά στη μνήμη ειδικά πριν από κάποιο τεστ ή εξετάσεις. Δεν χρειάζονται όμως μεγάλες ποσότητες. Μία μπάρα δημητριακών με σοκολάτα είναι υγιεινή λύση με λιγότερες θερμίδες.

Τα βατόμουρα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα βατόμουρα αυξάνουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη για έως και πέντε ώρες επειδή περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και βελτιώνουν την ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο (μέσω του αίματος), κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση

Καρύδια

Σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί αποτελούν καύσιμο για το εγκέφαλο όμως ειδικά τα καρύδια επιδρούν ιδανικά στο συλλογισμό.

 

Τέλος μεγάλο ρόλο παίζει και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού καθώς έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και 3% αφυδάτωση προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμη και μειωμένη απόδοση. Επίσης καλό θα ήταν κατά τις ημέρες των εξετάσεων να μην ακολουθείται κάποιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε μακροθρεπτικα και μικροθρεπτικά συστατικά και συνεπώς μείωση της απόδοσης.