Διατροφή στη βρεφική ηλικία

Τα οφέλη των προβιοτικών
15/06/2016
Διατροφή και ακμή
05/07/2016

Τα βρέφη κατά την ηλικία περίπου των έξι μηνών αρχίζουν να καταναλώνουν στερεά τροφή και περίπου στην ηλικία των εφτά μηνών αρχίζουν σταδιακά να καταναλώνουν λαχανικά και φρούτα. Ένα από τα πρώτα φαγητά που καταναλώνουν είναι η χορτόσουπα. Αρχικά η χορτόσουπα είναι προτιμότερο να περιέχει λαχανικά όπως κολοκυθάκι, καρότο, πατάτα. Τα φρούτα θα πρέπει να δίνονται αλεσμένα σε μορφή πουρέ ή κρέμας και προτιμώνται κυρίως η μπανάνα, το μήλο, το αχλάδι. Επίσης μπορεί να δοθεί στο βρέφος χυμός πορτοκαλιού, στην αρχή με το κουτάλι και αργότερα ίσως στο μπουκάλι. Τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη του βρέφους.

Γύρω στον ένατο μήνα μπορεί να γίνει η προσθήκη κόκκινου κρέατος ή κοτόπουλου στην σούπα. Για αρχή η ποσότητα του κρέατος θα πρέπει να είναι περίπου 30 γραμμάρια. Στην σούπα όπως είναι φυσικό δεν θα πρέπει να προστίθεται αλάτι. Τον επόμενο μήνα μπορεί να προστεθεί στην διατροφή του βρέφους, ψάρι, πάλι με την μορφή σούπας. Το ψάρι θα πρέπει να είναι πολύ καλά καθαρισμένο από τα κόκαλα. Καλό θα ήταν στις σούπες να προστίθεται λίγο λεμόνι λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι. Στην σούπα επίσης σταδιακά, είναι καλό να προστίθεται λίγο ελαιόλαδο, διότι αποτελεί πολύ καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων. Τον ίδιο μήνα μπορεί επίσης να γίνει η προσθήκη κάποιων ζυμαρικών στην σίτιση του βρέφους, πάντα με πολτοποιημένη μορφή.

Περίπου στον δέκατο με δωδέκατο μήνα το βρέφος μπορεί να δοκιμάσει λίγο τυρί, όχι πολύ αλμυρό, και γιαούρτι. Επίσης στον δωδέκατο μήνα γίνεται η προσθήκη αυγού στο διαιτολόγιο του μωρού. Αρχικά, δίνεται στο βρέφος μόνο ο κρόκος από μελάτο αυγό, ενώ το ασπράδι προτιμάται να δίνεται μετά τον πρώτο χρόνο ζωής λόγω πιθανής πρόκλησης  αλλεργιών. Το ίδιο ισχύει και για το μέλι καθώς και για το αγελαδινό παστεριωμένο γάλα.. Το αυγό δεν θα πρέπει να δίνεται πάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα.

Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί όλες οι ομάδες τροφίμων. Μέχρι τους πρώτους δώδεκα μήνες η τροφή θα πρέπει να δίνεται σε πολτοποιημένη μορφή ενώ η προσθήκη ζάχαρης και αλατιού στο φαγητό ή τους χυμούς , καλό θα είναι να αποφεύγεται.