Δίαιτα για παιδιά με θυρεοειδή Hashimoto

Η βρώμη και η διατροφική της αξία
09/02/2016
Έλλειψη σιδήρου και διατροφή
09/02/2016

porridge and berries

Η θυρεοειδίτις Hashimoto είναι μία νόσο του θυρεοειδούς αδένα που κατατάσσεται στα αυτοάνοσα νοσήματα. Προσβάλλει 9 φορές περισσότερο τις γυνάικες από τους άντρες. Χαρακτηρίζεται από αυξημένα αντιθυροειδικά αντισώματα και από διαταραχή των Τα λεμφοκυττάρων. Η θεραπεία της θυρεοειδίτιδας αποτελείται από χορήγηση θυροξίνης σε δόσεις υποκατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε σπάνια περιστατικά μπορεί να προκαλούνται πιεστικά φαινόμενα, όπου αυτό έχει σαν συνέπεια την χειρουργική αντιμετώπιση της ασθένειας.

Όσον αφορά το διατροφικό κομμάτι συστήνεται μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή  με αυξημένη πρόσληψη ιωδίου η οποία ξεπερνά τις συνιστώμενες  ημερήσιες προσλήψεις. Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την παραγωγή  σε φυσιολογικό βαθμό ορμονών του θυρεοειδή θυροξίνη(Τ4) και τριωδοθυρονίνη(Τ3). Η θυροξίνη μετατρέπεται σε τριωδοθυρονίνη αφού χάσει ένα άτομο ιωδίου. Το ιώδιο βρίσκεται στα θαλασσινά, τα τυριά, τα οστρακοειδή, το αγελαδινό γάλα. Το επιτραπέζιο αλάτι στην Ελλάδα είναι πλούσιο σε ιώδιο.

Η σόγια δεν συνίσταται σε άτομα με θυρεοειδική δυσλειτουργία, διότι διογκώνει τον θυρεοειδή. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε τα γλυκά και τις λιπαρές τροφές. Τα παιδιά με διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας  που θέλουν να εφαρμόσουν κάποιο διαιτολογικό πρόγραμμα για απώλεια βάρους, θα πρέπει να ακολουθήσουν τους βασικούς κανόνες αδυνατίσματος , που στηρίζονται στην πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών χωρίς την παράλειψη κάποιου.

Καλό θα είναι να αποφεύγονται τα τηγανιτά, έτοιμα σκευάσματα( μπισκότα, τσιπς , σοκολάτες κλπ), σάλτσες και σος με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.) Συστήνεται μία διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά, αυγά, δημητριακά ολικής άλεσης, θαλασσινά, λευκό αλλά και κόκκινο κρέας διότι βρίσκονται στην ανάπτυξη.

Τέλος, καλό θα είναι πριν εφαρμοσθεί καποιο διατροφικό πρόγραμμα να συμβουλευτείτε το γιατρό και τον διαιτολόγο σας.